Nufnang

Pengikut

Ahad, 6 Februari 2011

Rahsia mengenali watak melalui suara

Suara tidak dapat menggambarkan paras rupa dan kecantikan seseorang, tetapi suara dapat menggambarkan peribadi pemiliknya. Biasanya kita akan mudah percaya seseorang melalaui suara dan intonasi percakapannya. Kadangkala ramai yang mudah tergoda hanya dengan mendengar suara seseorang ditelefon. Untuk mengenali watak dan peribadi seseorag sedikit sebanyak, kenalilah melalui suaranya :

1. Suara yang nyaring atau lantang dan jelas, segala sebutannya jelas dan senang difahami : Orangnya berani dan tegas.

2. Suara yang sederhana tidak terlalu kuat, dan tidak pula berbisik : Orangnya sederhana dan boleh dipercayai pada percakapannya.

3. Suara yang kurang tertawa pada masa ia bercakap, dan tidak banyak yang dicakapkannya : Tandanya pendiriannya tegas dan suka berfikir apabila sedang membuat kerja.

4. Suara yang sekejap nyaring dan sekejap perlahan, dan apabila bercakap terburu-buru : menandakan orangnya pemarah, dan tidak tetap pendiriannya.

5. Suara yang mengejut dan lambat : Tandanya lambat berfikir. Tetapi tak sama dengan orang yang bercakap lambat tapi perlahan sedikit sebab orang yang begini sabar dan tegas.

6. Suara yang mengeluarkan percakapan dengan terburu-buru dan tidak teratur : menandakan orangnya kurang sabar dan gopoh semasa membuat kerja.

Wallahua'lam.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan