Nufnang

Pengikut

Khamis, 10 Februari 2011

Tips menjaga kesuburan

Wanita berada dalam tahap kesuburan yang terbaik diusia 23-25 tahun, setelah usia melepasi 35 tahun tahap kesuburan akan semakin berkurangan dan menurun.
Berikut ini ialah tips untuk menjaga kesuburan :

1. Menangani tingkat stres.

Stres akan menyebabkan penghasilan adrenalin yang berlebihan dan dapat menghalang putaran haid/menstruasi. Keadaan ini akan menghalang hormon progesteron dari menjalankan tugasnya, ovolasi tertunda atau lebih buruk langsung tiada.
2. Kurangi pengambilan kafein.

Menurut kajian, wanita yang minum lebih dari empat cawan kopi ataupun teh perhari akan mengalami risiko tiga kali lebih lama hamil dibanding mereka yang tidak meminumnya. Kafein boleh melambatkan penyerapan nutrisi yang diperlukan dan menghasilkan adrenalin yang dapat mempengaruhi kitaran haid/menstruasi.

3. Gunakan kondom sebagai alat mencegah kehamilan.

Pil perancang dan IUD (alat dalam rahim) boleh menyebabkan ketidakseimbangan mineral dalam badan dan dapat mempengaruhi kesuburan. Kondom adalah alat kontrasepsi bebas kimia dan melindungi penyakit kelamin STD yang boleh menyebabkan ketidaksuburan.

4. Lakukan rawatan berkala.

Lakukan papsmear untuk mengesan STD seperti chlamydia, dapatkan rawatan dari pakar sakit puan untuk pemeriksaan berkala agar dapat mengesan jika terdapat sesuatu yang tidak normal didalam rahim seperti pelvic inflamatory disease atau polycystic ovaries atau terdapat ketumbuhan lainnya didalam rahim.

5. Kawal berat badan.

Obesiti boleh menyebabkan kesuburan terganggu, memberikan tekanan kepada ovari dan tiub fallopian yang membuat sukar hamil dan melahirkan serta mengubah keseimbangan hormon dalam badan. Jauhi merokok, sebab boleh menyebabkan risiko keguguran dan anak-anak yang dilahirkan kemungkinan menopaus awal. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan