Nufnang

Pengikut

Khamis, 3 Mac 2011

Mengapa wanita kehilangan nafsu seksual?

Setiap pasangan menginginkan hubungan seksual yang harmonis, hangat dan menyenangkan.
Tapi adakalanya apa yang diinginkan tak seperti yang didapatkan bila isteri kehilangan hasrat seksual.
Ada beberapa sebab ianya terjadi demikian.

Antaranya :

1. Tekanan/psikologi.

Jika seorang wanita mengalami tekanan atau sedang berada dalam keadaan gelisah, kesan pertamanya mungkin tiada hati untuk menikmati hubungan seksual.
Selain itu masalah imej tubuh juga kerap menimbulkan gangguan psikologi, perasaan diri terlalu gemuk, terlalu kurus, payudara kecil, membuatkan wanita berasa tidak seksi dimata suami, jika terlalu difikirkan masalah ini akan mempengaruhi hasrat untuk melakukan hubungan seksual.

2. Masalah pasangan.

Jika hubungan dengan pasangan anda diluar tempat tidur tidak baik, maka ketika ditempat tidurpun akan mengalami masalah. Jika hubungan perkahwinan itu baik, 85% perkahwinan memiliki kehidupan seksual yang baik pula.
Sebaliknya jika hubungan perkahwinan bermasalah, maka 85% perkahwinan memiliki hubungan seksual yang juga bermasalah.
Untuk itu seboleh-bolehnya selesaikan semua masalah berkaitan dengan pasangan supaya tak melarat dan menjadi dingin. Perbincangan adalah jalan terbaik.

3. Pengambilan ubat-ubatan.

Terdapat beberapa jenis pil yang diambil oleh sebahagian wanita boleh menyebabkan mereka mengalami penurunan nafsu.
Selain itu juga akan mengganggu hasrat wanita untuk melakukan hubungan seksual. Oleh sebab itu hentikan pengambilan ubat-ubatan seperti ini, sebaliknya lakukan sesuatu untuk membolehkan anda melakukan hubungan seksual dengan penuh rasa ghairah. Hal ini penting untuk kelangsungan perkahwinan dan merapatkan hubungan antara suami dan isteri.

4. Menghidap penyakit tertentu.

Semua jenis penyakit yang kronik akan mempengaruhi keinginan seorang wanita itu untuk melakukan hubungan seksual. Seperti penyakit kencing manis, darah tinggi dan jantung. Penyakit-penyakit ini boleh menyebabkan libido/nafsu wanita menurun sehingga berasa tidak mahu untuk melakukan hubungan seksual.

5. Rasa sakit.

Jangan terperanjat jika dikatakan 15% wanita mengalami kedidak selesaan ketika melakukan hubungan seksual kerana rasa sakit sehingga tidak mahu melakukannya.
Jika teringat rasa sakit itu, maka anda tidak ingin lagi melakukannya. Carilah punca kenapa berlaku hal yang sedemikian, jika sakit yang melampau sebaiknya jumpalah dotor sakit puan anda.

6. Terapi penyakit.

Jika anda pernah mengalami pembedahan ataupun menjalani kimoterapi, ia mungkin akan mengubah reaksi, perasaan, sikap dan imej tubuh, sehingga anda hilang keinginan untuk melakukan hubungan seksual.
Pada masa ini segala perhatian dan simpati dari pasangan amatlah diharapkan. 

7. Lelaki.

Sebanyak 30 juta lelaki diseluruh dunia mengalami berbagai masalah seperti kegagalan ereksi. Mereka mungkin mengalami masalah psikologi/stress dan fizikal untuk melakukan hubungan seksual sehingga mempengaruhi hasrat pasangannya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan