Nufnang

Pengikut

Khamis, 3 November 2011

Rekahan kulit/stretchmarks semasa hamil.Kehamilan sememangnya akan memberi kesan kepada tubuh wanita,  sikit mahupun banyak mesti mengalaminya. Kesan tersebut bukan sahaja terhadap perubahan bentuk fizikal, namun juga emosi. Diantara kesan-kesan tersebut, mungkin ada satu yang amat tidak disukai oleh kaum wanita iaitu kesan regangan atau stretchmarks.

Kesan regangan atau stretchmarks ini meninggalkan parut yang hodoh disekitar punggung, paha, perut, bahkan juga buah dada. Badan yang dulunya mulus kini dipenuhi parut putih, atau merah malah kadang-kadang hitam selepas melahirkan anak. Apalagi kalau wanita tersebut malas nak menjaga badannya semasahamil, maka kesan regangan akan lebih jelas.

Rekahan pada kulit semasa hamil ialah kesan koyakan  pada bahagian terdalam kulit dan akan kelihatan berwarna merah muda, atau kemerah-merahan pada waktu kali pertama berlaku.

Tanda-tanda regangan tersebut terjadi akibat kesan daripada pertambahan berat badan ibu secara pesat semasa hamil. Regangan ini akan semakin banyak apabila bayi dalam kandungan semakin membesar. Ibu yang mengandung bayi kembar atau bayinya besar dan badan ibu meningkat terlalu banyak memiliki risiko yang lebih besar untuk mengalami rekahan kulit. 

Garisan-garisan merah, putih atau kehitaman akan Nampak dengan nyata di beberapa bahagian badan. Terutama perut, punggung dan pinggang.
Biasanya kesan-kesan rekahan kulit akan kelihatan pada usia kandungan 5 bulan keatas. Wanita yang kurang elastic kulitnya akan berisiko untuk mengalaminya. Manakala bagi wanita yang elastic kulitnya mungkin tidak akan mendapat kesan rekahan kulit.

Kulit yang elastic terhasil daripada pengambilan makanan yang mempunyai khasiat  seimbang yang mengandungi protein, zink, Vit c, Vit e, serta B-6 dan mengamalkan senaman secara teratur. Amalan pemakanan ini akan menjadikan kulit lembut dan lentur. Wanita yang kurang lentur kulitnya tidak dapat mengelak dari terkena kesan regangan , mereka hanya boleh mngurangkan kesannya sahaja.

Ia boleh dilakukan dengan memastikan berat badan jangan bertambah terlalu banyak dan mendadak. Idealnya pertambahan berat badan ialah 11 hingga 15 kg sehingga akhir kehamilan. Kebiasaan sering menggaru kulit ketika gatal jjuga menyumbang kepada masalah ini.


Sapukan minyak zaitun ataupun krim khusus untuk mengurangkan rasa gatal pada kulit. 

Boleh juga sapu dengan minyak bayi setiap hari untuk menghindari rekahan sebelum terjadi. Sebaiknya dimulakan dari usia kandungan 4 bulan sehinggalah bersalin. 

Sekali kesan rekahan timbul dikulit, maka susah menghilangkannya. Untuk itu kita mesti mencegah sebelum ianya timbul.
Selepas bersalin biasanya kesan rekahan yang berwarna kemerahan akan berkurang sedikit demi sedikit dan menjadi semakin pudar bergantung pada cara kita menjaganya selepas bersalin. 


Atau boleh juga gunakan krim dibawah ini sebagai alternatif pilihan :                               1 UNTUK RM60.00 
2 UNTUK RM100.00
(termasuk kos pos utk semenanjung shj)
(Sabah & Sarawak add RM4)


TENSION DGN STRETCH MARK ketika mengandung selepas bersalin? Jom cuba ANTI-STRETCH MARK LINE & WRINKLE ~Sesuai digunakan ketika mengandung atau selepas bersalin, selain  
membantu menghilangkan masalah kulit  kering, kedut dan lain2 lagi.

KRIM ANTI KEDUTAN yang unik dan diperkayakan untuk menegangkan serta menghaluskan kulit yang kering dan kasar.

Dari sumber alam semulajadi dengan bahan aktif herba iaitu ekstrak ginkgo dengan minyak lanolin dan vitamin E. 

Formula baru dan unik yang mengandungi komponen ekstrak daun gingko , minyak lanolin dan vitamin E dengan pelembab yang diformulasikan khusus untuk penjagaan dan perlindungan kulit. Boleh digunakan pada leher, tangan, bawah lengan, siku, dada, perut, pinggul, peha, kaki dan sesuai untuk kulit yang kendur sebelum atau selepas kehamilan.

Sapukan krim pada bahagian tubuh yang 
diperlukan dan urut dengan lembut sehingga meresap ke dalam kulit untuk merawat kulit kasar, 
kulit kering dan kulit berkedut. 

Sapukan juga pada seluruh tubuh untuk keselesaan dan melindungi kulit dari kesan terbakar sinar matahari atau untuk merawat kulit kering. 


Gunakan dua kali sehari selepas mandi pada sebelah pagi dan malam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan